калашников
калашников / pixabay.com
Въоръжена група нападна завода „Кубански заводи” в руския Краснодарски край, за да го приватизира , съобщи „Интерфакс”.

Атаката е станала в южния град Славянск на Кубан. Осем души с кавказка външност и въоръжени с огнестрелно оръжие, нахлули в завода и взели за заложници намиращите се вътре работници. Групата стреляла по двама охранители, които са настанени в местна болница. По-късно заложниците били пуснати, а нападателите се барикадирали в предприятието. Започнали са преговори, като властите успели да установят кои са нападатели, а после да задържат  седмина от тях.

Установено е, че до нападението се стигнало след конфликт между стопанисващите предприятието и между други лица, претендиращи да го управляват.

Съсобственикът на „Кубански деликатеси” Владимир Скрипка съобщи за изданието РБК, че притежава 
50% от предприятието. По думите му заради смъртта на партньора Иван Радченко възникнал „временен проблем с правото на наследяване”, защото трети лица се намесили и искали да използват ситуацията, за да сложат ръка върху завода.

Скрипка разкри още, че претенции предявило неизвестно до момента юридическо лице, което иззело учредителната и финансовата документация на „Кубански деликатеси” и заповядало на нападателите да не го пускат в завода. „Предявиха ми претенцията да продам своя дял на безценица, което аз отказах”, уточни бизнесменът.

Заводът произвежда зеленчукови и плодови консерви.