/ iStock/Getty Images
ООН пуска в действие план за оказване на подкрепа на бедните държави в борбата с коронавируса. Предполагаемият бюджет за него е около 2 милиарда долара, заяви генералният секретар на организацията Антонио Гутериш.

Пред журналисти той заяви, че проектът ще бъде координиран от управлението на ООН по хуманитарни въпроси и „с достатъчно финансиране ще спаси много животи и ще предостави на хуманитарните структури и НПО лабораторни консумативи за тестване и медицинско оборудване за лечение на болни“.

Заседанията на Съвета за сигурност на ООН се отменят заради коронавируса

Планът включва допълнителни мерки за подкрепа на страните, които продължават „да отварят домовете и градовете си за бежанци и мигранти“.

На най-уязвимите държави ще бъдат доставени необходимо лабораторно оборудване за тестване за коронавирус и медикаменти за лечението на болни. В лагерите ще бъдат монтирани съоръжения за миене на ръце.

ООН: Oколо 25 милиона души ще останат без работа заради COVID-19

Предвижда се провеждането на информационна кампания за начина, по който хората биха могли да защитят себе си и другите от вируса.

Според плана в Африка, Азия и Латинска Америка ще бъдат създадени центрове за за преместване на хуманитарни работници и консумативи до местата, където са най-необходими.
 
БГНЕС