ООН разследва твърдения за измами в две от нейните мисии
ООН разследва твърдения за измами в две от нейните мисии / netinfo
ООН разследва твърденията за измама и лошо управление при подбора на доставчиците, свързани с мироопазващите операции на организацията в ДР Конго и в Хаити, съобщи говорителката на световната организация Мишел Монтас, цитирана от АФП.

Монтас коментира статия, публикувана вчера във Вашингтон пост, според която специална комисия на ООН е открила случаи на измама, корупция, прахосване и лошо управление, както в централата на ООН, така и в мироопазващите мисии, отнасящи се до средства на стойност над 610 милиона долара. Тя подчерта, че разследването на комисията е започнало по инициатива на ООН.

"Загрижени сме от твърденията, съдържащи се в статията (на Вашингтон пост), искаме те да бъдат обект на цялостно разследване и ако е необходимо, да се предприемат наказателни действия", каза пред журналисти постоянният представител на САЩ в ООН Залмай Халилзад.

Последните твърдения, които идват след други разкрития на случаи на корупция в ООН като скандала с програмата "петрол срещу храни" в Ирак, се появяват в момент, когато страните-членки се опитват да се споразумеят за проектобюджета на световната организация за следващите две години, който според САЩ е прекалено висок, посочва АФП.