ООН предупреди за задаващ се глад в Северна Корея
ООН предупреди за задаващ се глад в Северна Корея / снимка: БГНЕС, архив

Суша в Северна Корея може да доведе до огромен недостиг на храна тази година, заяви в интервю за Ройтерс постоянният координатор на ООН в страна Гулам Исакзай.

През 2014 година валежите бяха с 40-60 процента под нивата от 2013 година и бяха най-слабите за последните 30 години, резервоарите са с много ниско съдържание, посочи представителят на ООН.

"Силно сме обезпокоени от последиците от сушата, която ще засегне сериозно реколтата тази година. И може да сме изправени пред друг голям инцидент с хранителната наличност или дори глад", каза Исакзай.

"Това ще доведе до огромен дефицит между нуждите и наличностите", добави той.

Ако климатичното явление Ел Ниньо донесе още суша тази година, ситуацията през 2016 година може да бъде дори по-лоша, предупреди координаторът.

Липсата на вода пресуши реките и потоците и също така засегна електроснабдяването, което бе най-лошо през зимата, когато енергията от ВЕЦ-ове бе ограничена, за да се запази вода за сезона на засаждане на ориз. ООН осигурява храна за училища и болници, но няма нужните средства да доставя ориз за 24,6-милионното население на Северна Корея, от което 70 процента вече са в категорията "хранителна несигурност".

По думите на Гулам Исакзай за да бъде запълнен този недостиг, е потърсена помощ от страни като Индия, Китай, Русия.