/ istock
UNODC: Очаква се чистотата на хероина на пазара да намалее
В доклад на ООН от сряда се казва, че разпореденото от талибаните свиване на производството на опиум в Афганистан, който дълго време беше доминиращ доставчик на опиум в света, може да доведе до увеличаване на смъртните случаи от свръхдоза, тъй като потребителите на хероин преминават към синтетични опиоиди, които вече се оказват смъртоносни в Европа, пише Reuters.

Отглеждането на опиум, от който се произвежда хероин, е намаляло с 95% в Афганистан през миналата година, след като талибаните забраниха производството на наркотици през 2022 г. Въпреки че производството на опиум в Мианмар се е увеличило с 36 % през миналата година, то все пак е намаляло в световен мащаб със 75 %, заяви Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) в своя годишен световен доклад за наркотиците, публикуван в сряда.

"Резултатът от продължителен недостиг на афганистански опиати може да има многобройни последици в Афганистан и в страните на транзит и дестинация за афганистанските опиати. Очаква се чистотата на хероина на пазара да намалее", се казва в доклада на UNODC.

Предварителните наблюдения на терен показват възможно леко увеличение на отглеждането на афганистански опиум през тази година, но е малко вероятно то да се върне на нивата отпреди забраната, заявиха от UNODC.

Макар че до началото на 2024 г. не се отчита "реален недостиг" на основните пазари на афганистански опиати, като Европа, Близкия изток и Южна Азия, това може да се промени, ако бъдещите реколти останат малки.

"Търсенето на услуги за лечение с опиати, включително за лечение с метадон, бупренорфин и морфин с бавно освобождаване, може да нарасне, но ако тези услуги са недостатъчни, употребяващите хероин може да преминат към други опиати", се казва в доклада, като се очертава потенциалното въздействие на намаленото предлагане на опиати.

"Подобно преминаване може да породи значителни рискове за здравето и да доведе до увеличаване на броя на свръхдозите, особено ако алтернативните опиоиди включват силно действащи вещества като някои аналози на фентанила или нитазените, които вече се появиха в някои европейски държави през последните години", се допълва в доклада.

Смъртни случаи от свръхдоза от нитазени, вид синтетичен опиоид, по-мощен от фентанила, са регистрирани в Ирландия, Великобритания, Естония и Латвия, заяви пред репортери ръководителят на изследователската група на Службата на ООН за наркотиците и престъпността Анджела Ме.

Обикновено употребяващите хероин купуват нещо, което смятат за хероин, но то е било смесено с далеч по-евтини и по-мощни нитазени, каза Ме. След това наркотикът се открива, когато се правят тестове след смърт от свръхдоза.

В обширния доклад се посочва също, че предлагането на кокаин е достигнало рекордно високи нива през 2022 г. - последната година, за която има налични данни. Докато потреблението в Съединените щати изглежда е намаляло, тестовете за отпадни води показват, че потреблението в Европа се увеличава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters