ООН обсъжда сигналите за атака с химически оръжия в Сирия
ООН обсъжда сигналите за атака с химически оръжия в Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди твърденията за атака с химически оръжия в Сирия, която, ако бъде потвърдена, ще е най-тежката подобна атака в света от десетилетия, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Западни страни и страни от региона призоваха инспекторите на ООН, които са в Сирия за проверка на предишни подобни сигнали, да бъдат изпратени на мястото на може би една от най-смъртоносните атаки в двегодишната гражданска война в Сирия, отбелязва агенцията.

Белият дом официално поиска от ООН спешно да разследва новите обвинения. „Екипът от инспектори на ООН, който в момента се намира в Сирия, е готов да го направи, и това би било в рамките на неговите цели и мандат”, изтъкна зам.-говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Очаква се Франция и Великобритания да изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в подкрепа на искането на САЩ. Заседанието на Съвета за сигурност бе поискано от Франция, Великобритания, САЩ и други страни като Люксембург и Южна Корея, всички те членове на съвета, предаде АФП.

Очаква се заседанието да протече във вид на консултации на закрити врата. По-рано днес сирийската опозиция обвини режима на Башар Асад, че е убил 1300 души в атака с химически оръжия близо до Дамаск, а международната общност бе обвинена, че е „съучастник с мълчанието си”, посочва БТА.

Сирийският режим отрече да е използвал химически оръжия, а Русия определи твърденията като провокация. Целта на заседанието на Съвета за сигурност ще е да се запознае със ситуацията и да бъдат информирани 15-те страни членки, но не се очаква официално заемане на позиция, посочи дипломат.

Колкото до искането за разследване, „вероятно ще е сложно” за ООН да отговори на него, тъй като мястото близо до Дамаск, където се твърди, че е извършено нападението, не е сред трите подозрителни места, които са споменати в споразумението за изпращане на инспектори, сключено между ООН и сирийския режим, обясни дипломатът. Това искане излиза извън договорените рамки, така че шефът на екипът от експерти на ООН Оке Селстрьом „ще трябва отново да преговаря със сирийските власти”, смята дипломатът.