Оланд разкри от какви оръжия се състои френският ядрен арсенал
Оланд разкри от какви оръжия се състои френският ядрен арсенал / снимка: БГНЕС, архив

В името на прозрачността, френският президент Франсоа Оланд за първи път разкри от какво се състои френският ядрен арсенал и потвърди, че Франция разполага общо с по-малко от 300 ядрени бойни глави, предаде Франс прес.

Президентът и главнокомандващ на френските въоръжени сили заяви в реч във военновъздушната база в южния град Истр, че "иска да стигне още по-далеч в прозрачността - по отношение и на доктрината, и на арсеналите, и на конкретните усилия за разоръжаване". Той каза, че Франция разполага с три групи от 16 ракети в подводници и с 54 ракети въздух-земя със среден обсег, с които са въоръжени бойни самолети. Общо това са по-малко от 300 ядрени бойни глави, каза Оланд и напомни, че Франция стана за пример още през 2008 г. като държава, която разкри числеността на ядрения си арсенал. Тази численост бе съобщена от бившия президент Никола Саркози, който сложи край на пълната секретност, наложена над френския ядрен арсенал. Той бе изчислен по онова време от американски учени на 348 бойни глави, отбелязва АФП.

Оланд напомни, че приоритет за Франция е "окончателното спиране на производството на ядрени материали, предназначени за ядрени оръжия". Той посочи, че преговори не са започнати поради липса на съгласие на основните засегнати държави.

"Затова днес отправям призив към всички държави, притежаващи ядрено оръжие, да започнат незабавно тези преговори. В идните седмици Франция ще предложи амбициозен, реалистичен и подлежащ на проверка проект за такъв договор", продължи френският президент.

Той увери, че и дума не може да става страната му да "свали гарда" в ядреното възпиране, защото "международният контекст не допуска никаква слабост". "В опасен свят - а светът е опасен, Франция няма да свали гарда. Възможността за бъдещи конфликти между държави, в които можем да бъдем пряко или непряко замесени, не може да бъде изключена. В сферата на ядрените оръжия през последните 20 години се появиха нови сили, а и други се опитват да го сторят", каза Оланд. "Увеличаването на броя на държавите, притежаващи ядрено оръжие, е голяма опасност и за мира в техните райони, и за международната сигурност", продължи президентът.

"В това е същността на нашата позиция от месеци, ако не и от години в преговорите с Иран: да на ядрената индустрия за мирни цели, не на ядрените оръжия. Проблемът е, че досега Иран не ни е доказал, че е готов да се откаже от бомбата, но щом го стори, ще бъде сключено споразумение", каза Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.