/ БТА
Около 1000 души са върнати през първия месец от подновяване на проверките по западните граници на Германия, предаде ДПА, като се позова на официални данни. 

Освен това, от 16 септември до 20 октомври са регистрирани около 1700 незаконни влизания и са били заловени около 30 трафиканти на мигранти, съобщи днес германското министерство на вътрешните работи, което потвърждава данните, съобщени по-рано от вестник "Райнише Пост". 

Германия е част от европейската зона за безвизово пътуване Шенген, където като цяло не се извършват гранични проверки. Предвид нивото на незаконната миграция към Европа през последните години обаче Шенген е изправен пред предизвикателства. 

Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер върна в средата на септември проверките по всички германски сухопътни граници, които аргументира с незаконна миграция, защита от ислямски терористи и престъпност. 

Промяната засяга Франция, Дания, Белгия, Нидерландия и Люксембург. 

Подобни проверки вече бяха въведени през октомври миналата година на границите с Полша, Чехия и Швейцария, а от есента на 2015 г. се извършват и на границата с Австрия. 

На четирите южни и източни граници на Германия значително повече хора биват заловени от граничните власти, сочат данни на вътрешното министерство. 

От средата на октомври 2023 г. до 20 октомври 2024 г. има около 33 000 върнати мигранти и около 57 000 незаконни влизания през тези граници. Освен това, се съобщава за около 1400 заловени каналджии. 

Федералната полиция планира на 1 ноември да публикува обобщение на всички данни и ефективността на граничните проверки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА