/ iStock/Getty Images
Ограниченията за вътрешните пътувания във Франция ще бъдат вдигнати на 3 май, а на същата дата ще отворят врати и средните училища, потвърди френският премиер Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Тази първа стъпка на излизане на страната от строгия локдаун предвижда баровете, ресторантите и културните обекти да заработят към средата на май, ако епидемиологичната обстановка е благоприятна.

Преди три седмици във Франция бе наложен локдаун - трети поред от началото на пандемията.

"Третата вълна на болестта е зад нас", каза Кастекс на пресконференция.

Франция ще стане първата страна от ЕС, включила се като дарител в схемата КОВАКС

Той добави, че ваксинационната кампания в страната върви добре и че до средата на май 20 милиона души ще са получили първа доза. Вечерният час от 19 часа обаче остава сила засега, поне до средата на май и хората все още трябва да бъдат внимателни, каза премиерът.

Здравният министър Оливие Веран съобщи, че от събота в страната започват да се прилагат и ваксините на Johnson & Johnson.

За последното денонощие във Франция са били регистрирани 34 318 новозаразени, с 4,25 на сто повече от същия ден преди седмица, когато беше най-малкият дневен прираст от 13 март насам. На седемдневна база средният дневен прираст е под 32 хиляди, което се случва за пръв път от 23 март.

Броят на хората с диагноза COVID-19 в интензивни отделения на френските болници се е увеличил за последните 24 часа с 22 и те са вече 5981 - втори най-висок брой за годината. Това означава, че болничната система във Франция все още е под голям натиск.
БТА