/ iStock/Getty Images
"Франция ще стане скоро първата страна от ЕС, отпуснала от своя запас от ваксини на развиващи се страни чрез международната схема КОВАКС". Това обяви съветник на президента Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Грета Тунберг оказа финансова подкрепа на системата КОВАКС

"Франция ще открие европейския механизъм за споделяне на ваксини с КОВАКС", каза съветникът. Той изрази надежда, че и други държави ще последват френския пример.

Макрон е призовал страните от ЕС да заделят 5 на сто от своите запаси от ваксини и да ги пратят чрез КОВАКС в развиващи се страни, за да помогнат на съюза да изземе от Русия и Китай инициативата за т.нар. ваксинна дипломация.

Досега Москва и Пекин са сключили договори за доставката на общо над един милиард дози за държави от Африка, Латинска Америка и партньори на ЕС като Турция, Египет, Мароко и някои балкански държави.

Азиатски държави в трескаво търсене на доставки на ваксини

Първата френска доставка от 100 хиляди дози от препарата на AstraZeneca ще бъде от помощ за КОВАКС, която е подкрепяна от Световната здравна организация (СЗО) и
Глобалния алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ). Франция се е ангажирала до средата на юни да изпрати още 500 хиляди дози.

По план чрез схемата КОВАКС до края на тази година трябва да бъдат разпределени два милиарда дози между държави с ниски доходи. Организаторите на схемата са получили досега милиарди долари помощи, но не е имало нито едно дарение в натура, тоест в дози, отбеляза Ройтерс.
БТА