/ iStock/Getty Images
Няколко азиатски страни започнаха вчера да търсят алернативни източници на ваксини срещу коронавируса, след като ограниченията върху експорта от производителя Индия доведе до дефицит в програмата, подкрепяна от Световната здравна организация, за глобално разпределяне на ваксини, предаде Ройтерс.

ЕС ограничава още възможностите за износ на вакснини на AstraZeneca

Южна Корея, Индонезия и Филипините са сред засегнатите от забавянето на доставките, обещани им по програмата КОВАКС, създадена да осигурява ваксини предимно на по-бедните държави.

"Нашите планове за увеличаване на дневния брой на ваксинираните пострадаха", каза днес пред репортери Карлито Галвес, шеф на филипинската ваксинационна програма. Южна Корея потвърди, че е получила едва 432 хиляди от обещаните 600 000 дози и че остатъкът вероятно ще бъде получен през третата седмица на април.

Филипините получиха 1 млн. дози от китайската ваксина

Сеул обяви е в преговори с AstraZeneca за ускоряването на доставките от тази фирма по отделен договор. Президентът на Филипините Родриго Дутерте смекчи ограниченията върху частния сектор за внос на ваксини и прикани компаниите да купуват ваксини независимо от цената.

Властите във Виетнам също приканиха частния сектор да се намеси, тъй като доставките по схемата КОВАКС бяха съкратени с 40 на сто до едва 811 200 дози, а за остатъка ще се чака няколко седмици.

Индия не уточнява колко дълго ще продължи ограничението върху износа, но УНИЦЕФ, партньор в програмата КОВАКС, заяви, че очаква подновяване на доставките през май.
Китай и Русия са готови да запълнят празнината.


СЗО: Ваксините се разпределят несправедливо в света

Манила е отправила молба към Пекин и Москва да изпратят ваксини през април. Филипините и Индонезия са силно зависими сега от ваксините на китайската компания "Синовак Байотек". А Филипините и Виетнам, подобно на около 50 предимно развиващи се страни, са одобрили руската Sputnik V.

"Някои хора използват ваксините за дипломация, нsкои хора си поставят приоритети. Някои хора купуват от три до пет пъти повече ваксини спрямо своето население. Това е ненужно", каза пред Ройтерс Таро Коно, японският министър, отговарящ за ваксинацията.
БТА