/ БТА
Европейската комисия потвърди, че занапред разрешенията за износ на ваксини срещу COVID-19 на AstraZeneca от ЕС ще бъдат обвързани с изпълнението на европейските договори на този производител.

Говорител на Комисията отбеляза, че откритите край Рим 29 милиона дози от тази ваксина ще бъдат разпределени в ЕС и по програмата COVAX. "Предвижда се ЕС да получи 16 милиона дози, за нас е важно те да бъдат разпределени бързо", добави той.

Британският премиер иска отворена търговия с ваксини с ЕС

По неговите думи, засега няма нищо ново в преговорите между ЕС и Великобритания за доставката на ваксини. "Продължаваме да търсим взаимноизгодно решение", посочи говорителят по повод отказа на Лондон да изнася ваксини на AstraZeneca към ЕС в изпълнение да сключения договор.

Говорителят съобщи, че досега в ЕС са били доставени 88 милиона дози вакнина и са били поставени 64,5 милиона дози от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препарата. До края на юни според него ЕС ще получи над 300 милиона дози.

ЕК затяга правилата за износа на ваксини

"В ЕС се внасят само ваксини, произведени в одобрени от ЕАЛ заводи", заяви говорителят. Той добави, че агенцията не е издалава одобрение за заводи в Индия, откъдето Великобритания желаеше да внася количества в Европа.

По думите на говорителя, до края на юни се очаква въвеждането на електронните удостоверения за ваксинираните и преболедувалите COVID.

Той отбеляза, че държавите от ЕС сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните с препарат, който не е бил одобрен от ЕАЛ. Ако откажат, държавите ще имат право да изискват изследване и да налагат карантина.

По неговите думи, по-нататък ЕК може да предложи държавите от ЕС да признават удостоверения, издадени от чужди страни. 
БТА