Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания подкрепя отварянето и не иска да има ограничения в търговията с ваксини срещу КОВИД-19 с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

ЕС вчера затегна контрола на износа на ваксини срещу коронавирус, което позволява на блока да разшири обхвата на случаите, когато може да блокира доставките за страни с високи нива на имунизирани като Великобритания или такива, които не споделят произведените от тях ваксини.

"Нещото, което мога да кажа е, че сме за достъпността. Това защитаваме. Не искам да виждам блокиране на ваксини или лекарства. Не смятам, че това е правилният път нито за нас, нито за който и да било от приятелите ни", каза Джонсън в интервю за няколко радиа и телевизии.

Премиерът опроверга също така информациите, че е казал, че капитализмът и алчността са допринесли за успеха на Великобритания във ваксинацията на населението й.

"Това очевидно не е каквото съм казал", допълни той.

Джонсън похвали ролята както на правителството, така и на частните компании за успеха на ваксинационната кампания.
 

"Големи компании решиха да рискуват да заложат инвестициите си, без да знаят дали ще спечелят от това, което е самата същност на капитализма, и постигнаха невероятни резултати", добави премиерът.

Британският здравен министър Мат Ханкок каза, че Великобритания има "ексклузивен договор" с производителя на ваксини срещу КОВИД-19 "АстраЗенека", докато подходът на ЕС е основан на "доставки при най-добри условия", предаде ДПА.

Министърът заяви пред в."Файненшъл таймс", че и двете страни се стремят да решат спора около доставките на ваксини.
Той добави обаче, че блокът не трябва да се опитва да спира износа от завода в Нидерландия за Великобритания поради вида на споразуменията, които имат с британско-шведския фармацевтичен гигант.

"Смятам, че при свободната търговия държавите спазват търговските закони", каза днес Ханкок и добави: "Те имат договор за доставка "при най-добри условия", а ние - "ексклузивен договор".

"Нашият договор е с предимство пред техния. Това се нарича търговско право, което е много еднозначно", допълни министърът.
ЕС вчера допълнително затегна контрола върху износа на ваксини от блока, позволявайки почти всички доставки извън границите му да бъдат спрени, отбелязва ДПА.
 
БТА