Пожарите в северните части на американския щат Калифорния, около град Сан Франциско, продължават да бушуват, благоприятствани от метеорологичните условия, които се очаква утре да се влошат с нови ветрове и бури, предаде Франс прес.

Най-голямото огнище, северно от Сан Франциско, вече изпепели 127 000 хектара площи. Изпратените на място 1400 пожарникари напреднаха в борбата с пламъците и тази сутрин бяха овладели 15 процента от територията на пожара, при 7 процента вчера сутринта, съобщи калифорнийската служба за борба с пожарите "КалФайър".

Пожарът вече унищожи 560 здания и причини смъртта на четирима души. Загиналите при пожарите в Калифорния тази седмица са общо най-малко петима.

Южно от Сан Франциско, недалеч от град Сан Хосе, има друго огнище. Огънят там е погълнал досега над 118 000 ха площи и продължава да гори, за което допринася сухата горещина в района. Снощи бяха овладени 10 процента от този пожар.

Трети голям пожар гори близо до Санта Круз. Заради него бяха евакуирани около 77 000 души.

Общо над 119 000 души са напуснали дома си от избухването на пожарите, възникнали след поредица гръмотевични бури, при които за 72 часа на територията на щата са паднали над 12 000 мълнии.
 


На брифинг с журналисти тази сутрин властите в община Санта Круз казаха, че по-благоприятните метеорологични условия са дали възможност пожарникарите да овладеят в по-голяма степен огъня и да предпазят жилищните сгради.

Националната метеорологична служба обаче предупреди, че относителното затишие е временно и утре, в понеделник и вторник се очакват ветрове с пориви до 100 км/ч, които вероятно ще разпалят пожарите.

Друг рисков фактор през следващите три дни са очакваните нови гръмотевични бури.
БТА