Обвиняват Израел за финансовата криза на палестинската автономна власт
Обвиняват Израел за финансовата криза на палестинската автономна власт / netinfo
Еврокомисарят по развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел обвини Израел, че носи отговорност "за дълбоката финансова криза на палестинската автономна власт", съобщи ДПА.

Мишел подкани Израел да деблокира близо 600 милиона долара, които са събрани като мита и които палестинските автономни власти имат право да получат.

"Противно на онова, което често се твърди, причината за кризата не е в прекратяването на пряката чуждестранна финансова помощ" за доминираното до неотдавна от Хамас палестинско правителство, подчерта еврокомисарят на конференция в Ерусалим, посветена на хуманитарните аспекти на близкоизточния конфликт.

"Основната причина за тази криза е, че палестинските автономни власти бяха лишени от приходите от мита, които се събират от Израел за сметка на палестинското правителство и които представляват значителна част от неговия бюджет", подчерта Луи Мишел. Той предложи Израел да започне да използва т. нар. временен международен механизъм, с който средствата, отпускани от ЕС, се превеждат пряко на здравните власти и на държавните служители в палестинската автономия.

Еврокомисарят изтъкна, че близо 60 на сто от палестинците в автономните територии живеят под прага на бедността от две евро на ден. Официалната израелска позиция е, че средствата от мита, които се събират от името на палестинските автономни власти, са замразени, за да не се допусне те да достигат с посредничеството на правителството до въоръжените групировки на ислямисткото движение Хамас.

Луи Мишел бе категоричен, че ембаргото върху предоставянето на финансова помощ за Хамас ще остане в сила, докато движението не изпълни политическите изисквания на ЕС - да признае правото на Израел да съществува и да се откаже от насилието. Въпреки това размерът на средствата, които ще се предоставят чрез временния международен механизъм, ще се увеличат, посочва Ройтерс.