Обвиниха японски политик в сексизъм срещу Нанси Пелоси
Обвиниха японски политик в сексизъм срещу Нанси Пелоси / БГНЕС

Високопоставен член на управляващата в Япония Либералдемократическа партия беше принуден да отговаря на обвинения в сексизъм, приписан му от местните медии, съобщи АФП.

Обвиненията дойдоха като "страничен ефект" от кризата на световните борси, след като Долната камара на американския Конгрес отхвърли спасителния финансов закон на Белия дом.

"Казах само, че това стана, защото председателката на Долната камара Нанси Пелоси водеше зле дебатите и гласуването. Само добавих, че тя е жена, защото някои от японските репортери не са добре запознати с устройството на Конгреса", каза пред АФП 72-годишният ветеран-депутат Такаши Сасагава, който оглавява ръководния Съвет по общите въпроси на Либералдемократическата партия.

Той обвини японските медии, че са изопачили изявлението му. Според тях Сасагава е казал, че "начинът, по който Пелоси е ръководила дебатите "е малко по-различен от начина, по който би ги ръководил един мъж и това е причината, законът да претърпи провал". "Никога не съм казвал, че Пелоси не може да се справи, защото е жена", защити се днес японският политик в интервю за АФП.

Лидерката на опозиционната Социалдемократическа партия Мизухо Фукушима, която е жена, излезе с изявление, осъждащо Сасагава. Тя оцени забележките му като "анахронизъм и дискриминация срещу жените". Разкритикуваният либералдемократ се защити като каза, че винаги е държал на жените и е подкрепял кампанията на Хилъри Клинтън за президент на САЩ, допълва БГНЕС.