/ iStock/Getty Images
Европейският съвет ще обсъди тази вечер предстоящите назначения на най-висшите постове в институциите на ЕС. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск е възможно още днес да бъде постигнато решение.

Най-очакваната новина от днешното заседание е предложението за следващ председател на Европейската комисия. Европейският съвет може да избере име от списъка на предварителните водещи кандидати, но има право да направи и друго предложение. Европейският съвет взима решението си с мнозинство, но определеният за председател на ЕК се нуждае от 376 гласа в Европейския парламент.

Юнкер не изключва жена да оглави ЕК

Представители на основните политически сили в ЕП заявиха, че биха подкрепили единствено име от списъка с предварителните кандидати. Ако тази вечер бъде взето решение, новият председател на ЕК следва да бъде гласуван в пленарната зала в Страсбург в средата на юли. Определянето на новия председател на ЕК е свързано и с разпределението на политическото и националното представителство в ръководството на другите основни институции на Общността - ЕП, Европейския съвет и Европейската централна банка. Очаква се тази вечер да бъде потвърдено, че и в новата ЕК всяка страна от ЕС ще има свой представител.

Габриел: Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата ЕК

На днешното заседание ще бъдат обсъдени също стратегическите посоки пред ЕС за следващите пет години. Предвижда се да бъдат приети заключения в областта на опазването на околната среда, бюджета на ЕС до 2024 г., за борбата с дезинформацията и хибридните заплахи. Утре държавните и правителствените ръководители ще обсъдят състоянието на еврозоната и преговорите по оттеглянето на Великобритания.
БТА