Общото събрание на ООН ще гласува резолюция за забрана на смъртното наказание
Общото събрание на ООН ще гласува резолюция за забрана на смъртното наказание / netinfo

Общото събрание на ООН ще гласува резолюция, предвиждаща мораториум върху смъртното наказание, забранено в 130 държави, но страни като САЩ и Китай продължават да извършват екзекуции, предаде ДПА.

Проектът за резолюцията бе приет след бурни дебати миналия месец от Третия комитет на Общото събрание на ООН, натоварен със социалните, хуманитарните и културните въпроси.

В проекторезолюцията, внесена от 90 държави, включително мнозинството европейски страни, се изразява загриженост от продължаващото прилагане на смъртното наказание и се настоява ООН "да приеме мораториум върху екзекуциите с оглед на отменяне на смъртното наказание".

Проектът за резолюция призовава страните, които все още прилагат смъртното наказание, да се съобразят с международните стандарти, осигуряващи защита на правата на осъдените на смърт, и "постепенно да ограничат броя на престъпленията, наказуеми със смърт".

Гласуването ще е само ден след като Ню Джърси стана първият американски щат, отменил смъртното наказание от над 40 години насам, отбелязва ДПА.