/ iStock/Getty Images
Желаещите да покорят Еверест ще трябва вече да са изкачвали високи върхове, да са преминали подходящо обучение, да имат удостоверения, че са в добро здраве и застраховки, покриващи разходите за спасителни акции, ако такива се наложат.

Навалица на Еверест: Общо 659 души са покорили върха този сезон (СНИМКИ)

Това предлага непалска правителствена комисия, сформирана след тежкия сезон на най-високия връх на света, в опит за покоряване на който тази година загинаха 11 души, предаде АП. В доклад на комисията се предвижда от алпинистите да се изисква преди да кандидатстват за разрешително за Еверест, да са изкачили успешно връх с височина над 6500 м. Те ще трябва да имат и опитен водач.

Еверест - опасната магия, която привлича все повече хора (ГАЛЕРИЯ)

Правителството на Непал е критикувано, че допуска твърде много алпинисти до най-високия връх на Земята, както и че не спира неопитните катерачи, които трудно се справят със суровите условия на Еверест и забавят другите по трасето към 8850-метровия връх.

Каква е опасността от бума на нискотарифните изкачвания на Еверест?

Очаква се правителството да последва препоръките на комисията и да измени правилата за изкачване на планината. Най-добрите условия за изкачвания в Хималаите са в периода от март до май.
БТА