/ БГНЕС, архив
Световната здравна организация (СЗО) обяви "извънредна ситуация от международен мащаб" заради новия взрив на хеморагичната треска Ебола, съобщи Евронюз.

Ситуацията в Демократична република Конго вече е толкова сериозна, че не може да се счита за вътрешен проблем.

Конго потвърди първи случай на ебола в Гома

Директорът на СЗО обяви, че е приел препоръките на комисия от международни експерти, които искат ограничителни заповеди за пътуването и търговията в ДР Конго.

Експертите препоръчват да не се допускат граждани на африканската страна до летища и пристанища, ако не е извършен мониторинг на здравословното им състояние.

Заради ебола комисия на СЗО се събира по спешност

Новият бум на вирусната хеморагична треска Ебола уби над 1600 души в ДР Конго. Три жертви на болестта бяха регистрирани в Уганда, като се предполага, че заразата е донесена от хора, пресекли границата с ДР Конго.

Границата минава през две големи езера и рибарите в района я пресичат, за да продават улова си където преценят, че е по-изгодно.

Над 1000 души са починали от ебола в Демократична република Конго

Откакто съществува СЗО, това е едва петото обявяване на заплаха от международен мащаб.

Миналият месец мярката се обсъждаше, но експертите прецениха, че няма нужда от нея. Смята се, че разпростирането на заразата в сравнително големия конгоански град Гома е променило ситуацията значително.
БГНЕС