дрон
дрон / ThinkStock/Getty Images
Обединените арабски емирства са прехванали и унищожили над ненаселени райони днес три дрона, навлезли във въздушното им пространство, съобщи снощи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В последните седмици ОАЕ бяха подложени на няколко атаки, включително с ракета в понеделник, по време на посещение на израелския президент в страната. Отговорност за нападението пое подкрепяното от Иран йеменско движение на бунтовниците хуси.

В Туитър министерството на отбраната на ОАЕ заяви, че е "готово да се справи с всякакви заплахи и взема всички необходими мерки за защитата на държавата и нейната територия".

Във вторник САЩ обявиха, че след ракетното нападение изпращат бойни самолети в помощ на ОАЕ. Вчера Вашингтон съобщи, че изпраща военен кораб и изтребители, предаде Франс прес. АФП отбелязва, че това е било договорено в телефонен разговор между американския министър на отбраната Лойд Остин и престолонаследника на емирство Абу Даби и фактически ръководител на ОАЕ принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан е обсъдил кризата в Йемен в телефонен разговор с колегата си от ОАЕ шейх Абдула бин Зайед, съобщи иранската информационна агенция ИРНА.

Двамата са дискутирали двустранни и регионални въпроси и са изтъкнали важността на подобряването на връзките.

Иранският министър е подчертал, че "присъствието на ционисткия режим е заплаха за регионалната сигурност". Той е казал това във връзка с нормализирането на отношенията между Израел и някои страни в Залива, сред които са и ОАЕ.

Иракска въоръжена групировка на име "Алуият ал уаад ал хак" е поела отговорност за атаката с дронове в ОАЕ, предаде ТАСС, като се позова на йеменския информационен портал "Ал Масдар".

В края на януари същата групировка, която е тясно свързана с базирана в Ирак проиранска организация "Катаиб Хизбула", пое отговорност за атака с дрон на територията на Саудитска Арабия.
БТА