Ню Йорк забрани електронните цигари
Ню Йорк забрани електронните цигари / снимка: БГНЕС, архив

Ню Йорк забрани електронните цигари, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Общинският съвет на най-многолюдния град в САЩ взе решението с 43 гласа „за” при 8 „против”. Утвърждаването на мярката от напускащия поста кмета Майкъл Блумбърг, който е отявлен противник на тютюневия дим, е формалност.

Забраната на електронните цигари е поредното решение, което се вписва в строгия курс на борба с тютюнопушенето, наложен в Голямата ябълка от Блумбърг. Критиците на кмета го осмиват, че се превръща в „бавачка” на най-многолюдния американски град, като припомнят, че освен тютюнопушенето е забранил още транс мазнините и се опитва да включи в черния списък и напитките с добавена захар.

Според официална статистика броят на пълнолетните нюйоркчани, които пушат, е намалял от 21,5% през 2002 г., когато Блумбърг бе избран за кмет, до 14,8% през 2011 г. 120 дни след като градоначалникът подпише нормативния акт за забрана на електронните цигари, пушенето на такива вече няма да бъде разрешено на обществени места като плажовете, парковете, ресторантите и офис сградите.

Вносителката на предложението, председателят на Общинския съвет Кристин Куин, заяви на пресконференция, че използването на електронни цигари заплашва да подкопае прилагането на законите против тютюнопушенето, тъй като може да „направи отново нещо нормално” пушенето на обществени места.

Критиците обаче предупреждават, че мярката ще донесе повече вреди, отколкото ползи, отбелязва БТА. Дебатът за плюсовете и минусите на електронните цигари освен това далеч не е утихнал. Според някои изследвания те помагат на пушачите, които искат да се откажат от вредния навик. Други учени обаче твърдят, че електронните цигари съвсем не са безвредни, като водят до още по-голямо пристрастяване, отколкото обикновените.

Три американски щата - Юта, Северна Дакота и Монтана - вече наложиха забрана на използването на електронни цигари навсякъде, където тютюнопушенето не е разрешено.