Ню Йорк ще стане по-чист чрез алтернативна система за движение в града
Ню Йорк ще стане по-чист чрез алтернативна система за движение в града / снимки: Reuters, архив

Ню Йорк започва да прилага от лятото на 2012 г. система за алтернативно и щадящо околната среда движение в града чрез отдаването на 10 000 велосипеда на заем срещу символичен годишен наем, предаде Франс прес.

Идеята е почерпена от механизма Бикси (словосъчетание, идващо от английските думи за велосипед и такси), който се прилага в Монреал от пролетта на 2009 г. Бикси предлага безплатно ползване на велосипеди в квебекския мегаполис. Системата се наложи бързо като алтернативно транспортно средство и зарази с примера си Лондон и Вашингтон, които я внедриха.

Във френските градове Лион и Париж също бяха въведени подобни безплатни велосипеди. Сега е ред на Ню Йорк.

Ню Йорк ще стане почист чрез алтернативна система за движение в града
netinfo

Вчера комисарят по транспорта на мегаполиса Джанет Садик-Хан обяви закупуването на 10 000 канадски велосипеда, които ще бъдат разпределени на 600 станции в града, предава БТА. Тяхната компания оператор ще е Алта байсикъл шеър, американският партньор на монреалската компания, отдаваща безплатно на заем велосипедите в Монреал.

Осигурена е техническата поддръжка на велопарка, към който ще има и кол център.

Резултатът е, че от догодина жителите на Голямата ябълка ще могат да вземат безплатно колело от една от 600-те станции, да го използват за известно време и после да го върнат в друга от тези 600 станции, до която се намират най-близо в дадения момент.

Всичко това ще направи Ню Йорк по-чист, здравословен и зелен.

Ню Йорк ще стане почист чрез алтернативна система за движение в града
netinfo

Представители на Ню Йорк и на Монреал припомнят, че договорът за закупуването на канадските велосипеди от и за създаването на велостанциите и на кол центъра предстои да бъде финализиран. Велосипедите ще носят логото на компаниите, които ще поискат да се присъединят към проекта.

За да могат да използват пълноценно системата за безплатните велосипеди, нюйоркчани трябва да се запишат предварително, да получат карта след заплащането на абонаментна такса, чиято цена ще бъде по-ниска от месечна карта за обществения транспорт в града, която в момента е 104 долара. След това кандидат велосипедистите ще получават информация за броя на велосипедите на разположение в дадена станция чрез смартфоните си.

Град Чатануга, в щата Тенеси, също ще въведе монреалския механизъм и вече е поръчал 300 монреалски велосипеди. Във Вашингтон има 300, в Лондон - 2600, а в Минеаполис - 500 велосипеда. Трите града вече обявиха, че ще увеличат велопарка си.

Ню Йорк ще стане почист чрез алтернативна система за движение в града
netinfo