Няма напредък в преговорите за южнокорейците
Няма напредък в преговорите за южнокорейците / снимка: BGNES

Без особен напредък приключи поредният, пети кръг от преговорите за освобождаването на 19-те южнокорейски заложници, предадоха световните агенции, цитирайки говорителят на талибаните Юсуф Ахмади.

Преговорите между южнокорейска делегация и двама представители на талибаните се водят в офис на представител на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в град Газни. Според него не може да се каже дали ще има шести кръг на преговорите.

След приключването на предходният кръг от преговорите в понеделник талибаните пуснаха две жени от заложниците, които бяха болни. Сега похитителите настояват от афганистански затвори да бъдат освободени точно толкова техни бойци, колкото са оставащите заложници. Те искат първо 8 заложници да бъдат разменени за 8 талибански затворници, а после отново ще дискутират съдбата на останалите похитени южнокорейци.

Афганистанският президент Хамид Карзай е категорично против подобна размяна, защото тя ще насърчи отвличанията на чужденци в Афганистан.

Талибаните вече убиха двама от похитените от тях южнокорейци.

Деветнайсетте заложници, 14 от които жени, са в плен на талибаните вече 4 седмици.