Няма да освободят предсрочно Михаил Ходорковски
Няма да освободят предсрочно Михаил Ходорковски / снимкa: БГНЕС

Съдът в град Чита в Сибир отхвърли молбата за предсрочно освобождаване на бившия президент на Юкос Михаил Ходорковски. Това стана пет години след ареста на Ходорковски, който бе най-богатият човек в Русия, предаде Франс прес, като се позовава на информации на руските агенции Интерфакс и РИА Новости. Адвокатите на Ходорковски внесоха молбата за предсрочно освобождаване в средата на юли.

През 2005 г. Ходорковски и бившият президент на финансовата компания Менатеп Платон Лебедев бяха осъдени на осем години лишаване от свобода за мошеничество и укриване на доходи.

Редица западни анализатори отбелязаха, че осъждането на Ходорковски е дирижирано от Кремъл заради открито изразените политически амбиции на бившия президент на Юкос и финансирането на опозиционни партии. Юкос бе раздробена, а нейната "перла" - производственото й поделение Юганскнефтегаз - стана собственост на държавната компания Роснефт, за да бъдат внесени в хазната данъчните претенции към Юкос. След избирането на Дмитрий Медведев за президент на Русия се появиха коментари, че Ходорковски би могъл да бъде освободен предсрочно, след като вече е излежал повече от половината от присъдата си. /БТА/