Уилям Лай
Уилям Лай / БТА
Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай днес официално встъпи в длъжност, съобщават световните агенции.

Асошиейтед прес определя Лай като относително умерен политик, който ще полага усилия да запази политиката на дефакто независимост на самоуправляващата се островна демокрация, като същевременно се опитва да укрепи защитата ѝ от Китай.

На церемонията по встъпването в длъжност Лай прие поздравления от политици и делегации от 12 страни, които поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, както и от представители на САЩ, Япония и различни европейски страни.

Ройтерс коментира, че Лай е изправен пред гневен и дълбоко подозрителен Китай, който го смята за „сепаратист“, както и пред разпокъсан парламент, опозицията в който няма търпение да го предизвика.

Очаква се в речта си след полагането на клетвата Лай да изрази добра воля към Китай, като призове и двете страни на Тайванския пролив да се стремят към мир, е съобщил високопоставен представител, запознат с темата.

Китай гледа на Тайван като на своя територия и никога не се е отказвал от възможността да я присъедини със сила, а напоследък Пекин засили намеците, че може действително да го направи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

От своя страна Лай предложи разговори с Китай, като заяви, че само тайванският народ може да вземе решение за своето бъдеще. Пекин обаче отхвърли предложението му.
Петър Къдрев/БТА