/ iStock
Китай укрепва военновъздушните си сили по крайбрежието си срещу остров Тайван, като постоянно разполага нови изтребители и дронове в разширени военни бази, съобщи днес в двугодишния си доклад тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Китай, който смята демократично управляван Тайван за своя територия, засилва военната си активност близо до острова през последните години в отговор на "заговора", според Пекин, между Тайпе и САЩ, а също, за да попречи на Тайван да обяви независимост.

Китай организира военни учения около Тайван през август миналата година и отново през април тази година, а неговите военни сили действат край острова почти ежедневно.

В доклада си за националната отбрана тайванското министерство посочва, че Китай използва "реалистични бойни тренировки и учения, за да засили своята боеготовност срещу Тайван".

Честите учения на Китай в северната и южната част на Тайван и в района на Тихия океан показват усилията му да "сплаши" Тайван както от изток, така и от запад, допълва министерството.

Китайското министерство на отбраната не е отговорило още на отправено от агенция Ройтерс искане за коментар.

Тайван, чиито сили са по-малобройни от тези на Китай, е възприел стратегия за асиметрична отбрана, като подобрява способностите си с оръжия с голям обсег, както и с прецизни, безпилотни и маневрено въоръжение и изкуствен интелект.

Според министерството на отбраната на Тайван в случай, че има ясни признаци за китайско нахлуване, те биха могли да "нанесат превантивен удар по техните мобилизиращи се нападателни сили" с прецизни оръжия.

В доклада се описва в общи линии и "сивата зона" - привидно невоенните методи, които Китай също използва срещу Тайван. Министерството посочва, че те включват използвани за шпионски цели балони около Тайванския проток и граждански самолети, които извършват наблюдение.
Светослав Танчев/БТА