Ново земетресение разтърси щата Оклахома
Ново земетресение разтърси щата Оклахома / снимка: Reuters, архив

Земетресение с магнитуд 5,6 разтърси снощи американския щат Оклахома за втори път през деня, след първото с магнитуд 4,7 рано сутринта, съобщи АФП, като цитира американския геофизичен институт (USGS).

Епицентърът на труса, регистриран в 22.53 ч. местно време (3.53 ч. по Гринуич днес), бил разположен на 6 км източно от град Спаркс, с дълбочина 5 км.

Земетресението не е причинило големи материални щети, предаде АП. Местната телевизия Кей Джей Ар Ейч съобщи без повече подробности за напукани стени, паднали комини, деформирано платно на магистрала, като се позова на службите за спешна помощ в окръг Линкълн, пише БТА. Няколко души са получили леки наранявания, предаде Ройтрес, като се позовава на информация от местните власти.

Трусът е бил толкова силен, че е разлюлял стадион, намиращ се на 80 км от епицентъра и е бил усетен в щата Тенеси. Местен вестник пък съобщи, че трусът е бил усетен чак в Северен Тексас, посочва АФП.

Земетресенията са рядко явление за този щат. Геофизическият институт на САЩ съобщи, че това може би е най-силното земетресение, регистрирано в района досега. Това обаче беше втори трус само за ден. По-рано през деня в 2.12 ч. (7.12 ч. по Гринуич) в района беше регистрирано земетресение с магнитуд 4,7. Първият трус бе регистриран на 9 км северно от град Прага.

През 1952 г. в щата е било регистрирано земетресение с магнитуд 5,5.

АФП отбелязва, че поради ограниченията на скалата на Рихтер, американските сеизмолози използват скалата на т.нар. магнитуд на момента, създадена през 1997 г., която измерва енергията, освободена при труса.