Марин льо Пен и Еманюел Макрон
Марин льо Пен и Еманюел Макрон / БГНЕС
Центристът Еманюел Макрон увеличи преднината си пред опонентката си, лидеркатата на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен, два дни преди балотажа на президентските избори във Франция. Това показват резултатите от ново социологическо проучване на агенция Елаб, направено за телевизия Бе Еф Ем Те Ве и сп. "Експрес", предаде Ройтерс.

Макрон и Льо Пен в ожесточен дебат за бъдещето на Франция

На втория тур в неделя Макрон ще спечели 62 процента, а Льо Пен ще получи 38 процента, сочат данните. Това е най-голямата преднина за Макрон от втория тур насам, допълва агенцията. Допитването е извършено след ожесточения предизборен диспут, излъчен по френски телевизии в сряда вечерта.

Друго допитване на агенция Одекса показва, че една четвърт от френския електорат вероятно ще се въздържи от гласуване на втория тур в неделя. Прогнозира се, че процентът на въздържалите се ще бъде най-голям за президентски избори от 1965 г. насам.

Бриджит и Еманюел: историята на една необикновена любов

Избирателната активност за първия тур на 23 април бе близо 78 процента. Допитването показва още, че една трета от избирателите на кандидата за президент на радикалната левица Жан-Люк Меланшон са против Льо Пен и Макрон.

Допитването показва, че Макрон е бил по-убедителен на дебатите в сряда.
БТА