Новият архиепископ на Варшава бил агент на тайните служби
Новият архиепископ на Варшава бил агент на тайните служби / netinfo

Новият архиепископ на Варшава Станислав Велгус ще поеме официално поста, след като преди два дни призна, че е сътрудничил на тайните служби на комунистическа Полша и изрази съжаление за грешката си, която, по думите му, е навредила на църквата, предаде АП.

Архиепископ Станислав Велгус устоя на призивите да се оттегли заради скандалните разкрития, разтърсили Полша през последвните няколко дни. Церемонията по встъпването му на поста трябва да се състои в катедралата "Свети Ян" в присъствието на полския президент Лех Качински и видни представители на правителството и клира.

Завчера 67-годишният Станислав Велгус бе официално ръкоположен като архиепископ на предварителна церемония според изискванията на църковния канон.

Велгус първоначално отричаше твърденията, че е бил таен агент по времето на комунизма, но в петък църковна комисия установи, че това е вярно. Тогава духовникът призна, че през 1978 г. наистина е подписал споразумение за сътрудничество в замяна на разрешение да замине да учи в Западна Германия. Той декларира, че не е доносничил за никого и на никого не е навредил.

На 6 декември м. г. Папа Бенедикт XVI назначи Станислав Велгус, дотогавашен епископ на Плоцк, за архиепископ на Варшава. Преди това глава на варшавската архиепископия бе кардинал Юзеф Глемп, който е и примас на полската католическа църква.