/ БГНЕС
Поредицата катастрофални земетресения, които разлюляха това лято индонезийския остров Ломбок, са причинили смъртта на 555 души, съобщава АФП. Почти 1500 са ранени, а стотици хиляди останаха без дом.

Нова серия силни трусове на индонезийския остров Ломбок

Островът, който се намира близо до популярния сред туристите остров Бали, беше разтърсен от две големи земетресения на 29 юли и на 5 август. В неделя бяха регистрирани поредица от нови силни земетресения, най-мощното, от които беше с магнитуд от 6,9 по скалата на Рихтер.

5 август: 7 по Рихтер разтърси индонезийския остров Ломбок

БГНЕС


Около 390 000 бяха евакуирани в резултат от трусовете. Цели населени места са напълно изравнени със земята. Част от бежанците нямат достъп до достатъчно храна, чиста питейна вода или дори елементарен подслон. Власите твърдят, че повечето от смъртните случаи са в северната част на Ломбок.

Расте броят на загиналите при новите земетресения в Индонезия (СНИМКИ)

Армията е изпратена да помага на спасителите. Работата им обаче се затруднява от факта, че редица селища са труднодостъпни за превозни средства.
 

БГНЕС


Цената на възстановителните работи възлиза на над 7 млн. рупии (приблизително 808 млн. лева).

След труса на остров Ломбок: Над 430 загинали, щетите са за стотици милиони долара

Индонезия, която е една от най-уязвимите от бедствия държави в света, е разположена в т.нар. тихоокеански "Огнен пръстен", където се сблъскват тектонични плочи, което води до много вулканични изригвания и земетресения.
 

БГНЕС

БГНЕС