Нови въздушни удари по контролирани от бунтовниците райони на Алепо
Нови въздушни удари по контролирани от бунтовниците райони на Алепо / БГНЕС, архив

Най-малко 20 въздушни удара бяха нанесени срещу контролирани от бунтовниците райони на сирийския град Алепо, предаде Ройтерс. ДПА съобщава за най-малко 15 въздушни удара, при които са загинали най-малко двама мирни жители.

При нападенията на правителствените сили и опозицията, продължаващи вече девет поредни дни, бяха убити близо 250 цивилни, съобщава Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Центърът не съобщава дали въздушните удари са нанесени от бойни самолети на сирийския режим или на Русия, която подкрепя Дамаск.

В Сирия влезе в сила споразумението за временно прекратяване на огъня

При обстрел на контролираните от бунтовниците райони на Алепо от страна на правителството от 22 април досега са загинали 140 души, включително 19 деца, съобщават от центъра за наблюдение. Най-малко 96 души, включително 21 деца, са загинали при бунтовническия обстрел на контролираните от правителството райони на града за същия период, добавя центърът, цитиран от Ройтерс.

По данни на Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА, от 22 април досега при взаимните нападения на двете страни са били убити 244 цивилни, сред които 43 деца.

"Самолетите на режима фокусират атаките си върху райони, в които има мирни жители", съобщил пред ДПА Махмуд аш Шами, активист в Алепо. "Те искат да убият възможно най-много цивилни, за да засилят страха и да накарат оцелелите да избягат от района", добавил той. По данни на "Лекари без граница" в Алепо все още има около 250 000 души.

Нови удари в Алепо, десетки жертви след въздушна атака срещу болница

Алепо, предвоенният икономически център на страната, е разделен на контролирана от правителството западна част и контролирана от бунтовниците източна част.

Наскоро военните успехи на силите на Дамаск, подкрепяни от руски въздушни удари, изложиха източните части на опасност от обсада. Сирийското правителство изключи град Алепо от временното примирие, започнало рано сутринта в столицата Дамаск, Източна Гута и крайбрежния район на Латакия, припомня ДПА.

Източник: БТА