В Сирия влезе в сила споразумението за временно прекратяване на огъня
В Сирия влезе в сила споразумението за временно прекратяване на огъня / ThinkStock/Getty Images

"Режимът на тишина" влезе в сила в 01:00 ч. местно време тази нощ в района на Източна Гута край Дамаск и в северната част на провинция Латакия. Сирийските въоръжени сили заявиха в комюнике, че сирийските власти са предприели тази стъпка "с цел укрепване на действащото примирие", предаде ТАСС.

В изявлението се посочва, че "всички военни действия ще бъдат преустановени за 24 часа в Източна Гута край Дамаск и за 72 часа в северните околности на Латакия".

Нови удари в Алепо, десетки жертви след въздушна атака срещу болница

Сирийските въоръжени сили подчертават, че "режимът на тишина" има за задача да укрепи спирането на огъня.

"Това ще отреже пътя на някои терористични групировки и на онези, които стоят зад тях, да продължават провокациите и да създават атмосфера на нестабилност. Това ще ги лиши от предлога за нападения над мирното население", се казва още в комюникето.

27 души загинаха при удар срещу болница в сирийския град Алепо

Междувременно по-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров са обсъдили по телефона начини за укрепване на режима на прекратяване на огъня в Сирия, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Лавров отново подчерта необходимостта от участие на сирийските кюрди в преговорите между властите и опозицията, както и от бързо разделяне на умерените опозиционни групировки от терористичните", се каза в съобщението на министерството.

Лавров и Кери са обсъдили и други актуални международни въпроси, включително ситуацията в Украйна и Нагорни Карабах, както и теми на двустранните отношения.

Източник: БТА