Нови удари в Алепо, десетки жертви след въздушна атака срещу болница
Нови удари в Алепо, десетки жертви след въздушна атака срещу болница / БГНЕС, архив

Сирийската армия обяви частично временно прекратяване на огъня. То ще е в сила за сирийската столица Дамаск, за нейните предградия и за крайбрежната провинция Латакия, предадоха световните агенции.

Частичното временно прекратяване на огъня няма да е в сила за северния град Алепо, където бомбардировките и сраженията отнеха живота на над 200 души за една седмица.

Русия отрече нейни самолети да са бомбардирали болница в Алепо

Няколко души са били ранени днес при въздушен удар, поразил клиника в контролираната от бунтовници част на сирийския град Алепо, предаде АФП, като се позовава на бунтовнически източници. Този удар бе нанесен малко повече от 24 часа след въздушната бомбардировка срещу болница на "Лекари без граници", при която загинаха десетки души, включително деца и лекари.

Клиниката, чиято сграда е сериозно пострадала днес, се намира в Мардже, квартал в източната част на Алепо. Тя функционира от пет години.

Междувременно броят на жертвите в поразената в нощта на четвъртък срещу петък болница достигна 50 души, предадоха световните агенции. Вчера беше съобщено, че жертвите са 27.

Сега организацията съобщава, че сред жертвите има и шестима лекари.

27 души загинаха при удар срещу болница в сирийския град Алепо

В бунтовническата част на града бе отменена традиционната петъчна молитва заради интензивните бомбардировки.

За жителите на Алепо спирането на огъня, наложено от руснаците и американците на сирийския режим и бунтовниците в края на февруари, е вече само далечен спомен. Над 200 цивилни загинаха през последната седмица в Алепо, както в сектора, контролиран от лоялистите на президента Башар Асад, така и в този, контролиран от бунтовниците.

Временното прекратяване на огъня ще влезе в сила в гореспоменатите райони от 1.00 ч. местно време в събота, на 30 април (22.00 ч. по Гринуич тази вечер). То ще продължи 24 часа в Дамаск и предградията му и 72 часа или три дни в провинция Латакия.

Какво ще бъде въздействието на това едностранно решение засега не е ясно. Малко вероятно е опозицията да го спази, след като в продължение на дни на въздушни удари и обстрел на правителствените сили десетки хора бяха убити в град Алепо, отбелязва АП.

Въздушни удари разрушиха болница на Лекари без граници в Сирия

Агенция Ройтерс посочва, че в съобщението на сирийската армия, прочетено по сирийската държавна телевизия, временното частично прекратяване на огъня е наречено "режим на тишината". В съобщението на армията не се обяснява какви военни и невоенни действия ще има по време на този режим на тишината, допълва агенцията.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Русия и САЩ са се договорили за "режим на тишина" в някои райони на Сирия. Районите, в които ще е в сила договорката, са именно Дамаск, околностите му и Латакия - т.е. същите райони, за които се говори и в изявлението на сирийската армия.

Договореността е била постигната от руските и американските военни в рамките на целевата група по въпросите на прекратяването на военните действия. Тя, заедно с целева група по хуманитарните въпроси, бяха създадени с решение на Международната група за подкрепа за Сирия на 11 февруари. Двете групи работят в Женева. В състава им влизат дипломати и военни от страните от Международната група, а съпредседатели са Русия и САЩ, припомня ТАСС.

Източник: БТА