27 души загинаха при удар срещу болница в сирийския град Алепо
27 души загинаха при удар срещу болница в сирийския град Алепо / БГНЕС, архив

Двадесет и седем души са убити в нападение срещу болница в сирийския град Алепо, съобщава сирийският Център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Повечето пациенти на болницата са били възрастни хора с хронични заболявания. Лечебното заведение е силно пострадало от бомбардировката. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че ударите по болницата и по съседен блок са били извършени от самолети на режима в Дамаск.

Сирийският режим обаче отхвърли обвиненията. „Няма нищо вярно в разпространените твърдения за нанесен въздушен удар срещу болница в квартал Сукари, в източната част на Алепо", заяви високопоставен източник от сирийската армия, цитиран от държавната информационна агенция САНА.

Той подчерта, че "тези измислици са опит да се прикрият престъпленията на терористи, които наистина са насочени срещу мирни сирийски граждани".

Група журналисти, сред които и българи, попаднаха под обстрел в Сирия (ВИДЕО)

Неправителствената организация Лекари без граници е подкрепяла дейността на поразената клиника. В акаунта си в Туитър организацията съобщава, че сред жертвите е имало най-малко трима лекари.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че най-малко 38 души са загинали при други бомбардировки и обстрел в Алепо, предаде Франс прес.

При удари на бунтовнически сили срещу пет квартала на града, контролирани от правителствените сили, са убити 18 души. При удари на силите на режима срещу 2 квартала, контролирани от бунтовниците, са убити 20 души.

Въздушни удари разрушиха болница на Лекари без граници в Сирия

Сирийското издание "Уатан", което е проправителствено, съобщава, че армията в скоро време ще започне голяма офанзива, за да си върне контрола върху град Алепо и едноименната провинция, предаде Франс прес.

От юли 2012 г. Алепо е разделен на две - на западни квартали под контрола на правителството и на източни квартали под контрола на бунтовнически сили. Заради нарастващото насилие в града хората живеят на ръба на хуманитарната катастрофа, предупреди днес Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Ройтерс.

Десетки хиляди жители на Алепо са подложени ежедневно на бомбардировки и на обстрел. Алепо е един от най-тежко засегнатите градове в Сирия в резултат на петгодишната война.

САЩ изпращат още военни в Сирия срещу "Ислямска държава"

Междувременно сирийското министерство на външните работи осъди категорично изпращането на 150 американски военнослужещи в североизточния сирийски град Румейлан.

Режимът в Дамаск категорично отхвърля тази стъпка и я определя като "откровена намеса, несъгласувана със сирийското правителство". "Смятаме тази стъпка за откровена проява на агресия и потъпкване на националния суверенитет на Сирия", се подчертава в изявление на сирийското външно министерство.

Източник: БТА