Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще изпрати до 250 американски войници в Сирия, за да се запази постигнатият превес над групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Обама заяви на Хановерския панаир, че американските военни ще обучават и подпомагат местните сили, борещи се срещу радикалната групировка, но няма да ръководят военните действия на терен.

Обама и Меркел разгледаха Хановерския панаир (ВИДЕО)

В момента в Сирия са разположени 50 американски военни от силите за специални операции, така че с новите попълнения американският контингент ще достигне до 300 души.

Президентът изрази удовлетворение от постигнатите напоследък успехи срещу "Ислямска държава" и каза, че новата група военни ще помогне да се запази сегашния превес срещу групировката.

Обама, който преди дни бе на посещение във Великобритания и изрази надежда, че страната ще остане част от ЕС след планирания референдум на 23 юни, използва и Хановерския панаир за трибуна, от която да призове за единна Европа.

"Съединените щати и целият свят се нуждаят от силна, просперираща, демократична и обединена Европа", каза той.

Прогноза от Вашингтон: Асад ще остане на власт в Сирия поне до март 2017-а

"Може би имате нужда някой външен човек като мен да ви припомни какъв напредък сте постигнали", каза Обама преди срещата си този следобед с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския му колега Матео Ренци, предаде Франс прес.Възможността Великобритания да напусне ЕС, терористичната заплаха и напрежението в някои държави заради притока на бежанци в Европа, поставиха под въпрос устойчивостта на обединена Европа, отбеляза АП.

Американският президент призова Европа да поеме своята част от бремето в гарантирането на международната сигурност. Обама заяви, че Европа и НАТО могат да допринесат повече в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и напомни, че всички държави членки в алианса трябва да отделят два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Обама се гордее с решението си да не бомбардира Сирия през 2013 г.

"Европа понякога изпитва самодоволство, що се отнася до собствената й отбрана", каза Обама. Той изтъкна, че НАТО трябва да подкрепя страни като Полша, Румъния и балтийските държави на фона на напрежението с Русия, а едновременно с това да се справя със заплахите по южния си фланг. Така че всички членове са призовани да изпълняват отговорностите си, каза президентът.

Обама смята, че Западът трябва да запази в сила санкциите срещу Русия, наложени заради украинската криза, докато Москва не приложи напълно т.нар. Мински споразумения. По думите му Русия трябва да признае, че една страна може да постигне величие не като тормози други страни, а като работи заедно с тях, предаде ДПА.

US журналист: Разузнаването на САЩ тайно помага на Асад срещу ИД

Алианс от въоръжени групировки, воюващи срещу "Ислямска държава", заяви, че приветства плановете на САЩ да изпратят в Сирия допълнително 250 военнослужещи, но настоя за по-голяма подкрепа, включително предоставянето на управляеми противотанкови ракети, предаде Ройтерс.

Алиансът Сирийски демократични сили, сформиран през октомври, който включва мощната кюрдска милиция Сили за защита на народа (YPG), е основният сирийски партньор на САЩ и техните съюзници в борбата с "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

"Всяка помощ, която ни окажат, е добре дошла, но се надяваме, че ще има по-голяма подкрепа", заяви говорителят на алианса Талал Сило.

По думите на Сило алиансът още не е информиран официално за американското решиние за изпращането на още 250 военни в допълнение на вече разположените 50, но определи партньорството между алианса и САЩ като стратегическо и подчерта, че всяка допълнителна помощ е добре дошла. "Досега ни снабдяват само с муниции, а се надявахме да получим и оръжие, това ни беше обещано", каза той.

Източник: БТА