Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел посетиха Хановерския панаир, който официално беше открит в неделя, предаде ДПА. По-късно днес двамата ще участват в неформална петстранна среща на върха, посветена на редица глобални теми, свързани със сигурността и икономиката, в която ще участват също италианският премиер Матео Ренци, френският президент Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън.

В началото на обиколката на изложението, Обама призова хората да купуват американски стоки. Той каза, че е дошъл в Хановер, защото се гордее от изложените на него американски продукти, които въплъщават американския дух на иновациите.

Малкият принц Джордж посрещна семейство Обама по пижама (СНИМКИ)

Обама и Меркел се задържаха дълго в американския павилион на изложението, в който имаше принтери за триизмерно печатане, компютърен софтуер и космически технологии. По време на визитата двамата бяха придружавани от множество журналисти, фотографи, министри и охранители.

След като напусна Белия дом, ще имам време да започна да проектирам разни неща, пошегува се Обама пред един от щандовете на изложението в Хановер. След края на президентския си мандат Обама планира и да посети ежегодния бирен фестивал в Германия. "Никога не съм бил на Октоберфест. Подозирам, че е много по-забавно, когато не си президент", каза той.

Барак и Мишел Обама на кралски обяд в двореца Уиндзор (СНИМКИ)

В павилиона на компанията Сименс президентът получи като подарък нов стик за голф и сподели, че планира да научи Меркел как да играе голф.

Предстои Обама да произнесе реч пред бизнеслидери, след което ще започне мини срещата на върха.

Източник: БТА