US журналист: Разузнаването на САЩ тайно помага на Асад срещу ИД
US журналист: Разузнаването на САЩ тайно помага на Асад срещу ИД / ThinkStock/Getty Images

Във висшето ръководство на Въоръжените сили на САЩ се проявява "скрито несъгласие и даже открито противопоставяне" по отношение на „настойчивото" мнение на Барак Обама, че Башар Асад трябва да си напусне властта в Сирия и че в страната има умерени въоръжени групировки, които могат да го победят. Това се казва в статия, публикувана в електронната версия на британското издание "Лъндън ревю ъф букс", от американския журналист Сиймур Хърш.

Според автора на статията някои от най-високопоставените американски военни считат, че Обама "се намира в плен на убеждения за Русия и Китай в духа на Студената война и засега не е коригирал подхода си към Сирия, отчитайки факта, че и двете посочени страни споделят тревогата на Вашингтон за разпространението на тероризма в Сирия и околните страни и че те, както и Вашингтон, смятат, че "Ислямска държава" трябва да бъде спряна".

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

По думите на Хърш съпротивата от страна на някои военни идва от лятото на 2013 г., когато в строго секретна оценка, направена от Разузнавателното управление в Министерството на отбраната и Комитета на началник-щабовете, оглавяван тогава от ген. Мартин Демпси, се прогнозира, че падането на режима на Асад би довело до хаос и завладяването на Сирия от екстремисти, както се случва в Либия. Авторът се позовава на бивши членове на Комитета на началник-щабовете на САЩ и уточнява, че споменатият документ е бил съставен по данни на различни източници, включително техническо, спътниково и агентурно разузнаване.

Хърш пише също, че по това време ЦРУ вече повече от година е преговаряло със съюзниците във Великобритания, Саудитска Арабия и Катар за прехвърляне на оръжие и боеприпаси от Либия в Сирия през Турция, с цел свалянето на Асад.

Обама: Башар Асад трябва да се оттегли, за да има мир

В новата оценка на разузнаването Турция се откроява като една от основните пречки за осъществяването на сирийската политика на Обама. Първоначалната секретна програма на САЩ за поддръжка на умерена опозиция, която се бори срещу Асад, била променена и се превърнала в програма за подкрепа на цялата опозиция, включително терористични групировки като "Джебхат ан-Нусра" и "Ислямска държава".

Сирия: Колко умерена е опозицията, която разстреля руския пилот?

"Т. нар. умерени се изпарили, а "Свободната сирийска армия" представлявала жалка отломка в една от авиобазите в Турция, счита Хърш.

Потокът от американски разузнавателни данни за местонахождението и намеренията на радикални джихадистки групировки тръгнал и Германия, Израел и Русия започнали да предават тази информация на сирийската армия. В отговор Сирия споделяла информация за своите собствени намерения и възможности. Пряк контакт между сирийските и американските военни не имало", посочва Хърш.

Според неговите източници това е ставало без знанието на американския президент.

Източник: БГНЕС