Сирия: Колко умерена е опозицията, която разстреля руския пилот?
Сирия: Колко умерена е опозицията, която разстреля руския пилот? / БГНЕС

Въоръжената сирийска опозиция не трябва да бъде наричана умерена след разстрела на руския пилот, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем след среща с председателя на руския парламент Сергей Наришкин, предаде ТАСС.

Как може една опозиция да е смятана за умерена, след като разстрелва пилот по време на неговото катапултиране с парашут, посочи Муалем.

Сирийски бунтовници твърдят, че пилотите на сваления Су-24 са убити

Това е военно престъпление, каза той и добави, че Сирия съжалява, че терористи, които са подкрепяни от турското ръководство, са разстреляли пилот. Много съм щастлив, че вторият пилот е бил спасен, допълни министърът.

Дипломат номер едно на Сирия посочи още, че действията на Русия за унищожаване на позиции на забранената на руска територия терористична групировка "Ислямска държава" са "обидили" Турция.

Руски войник убит по време на операция за спасяване на двамата пилоти

Усилията на Русия за унищожаване на позиции на ИД, на Джебхат ан Нусра и на други терористични групировки са обидили в известен смисъл ръководството на Турция, ето защо тя по такъв агресивен начин наруши суверенитета на Сирия и атакува руския самолет на сирийска територия, отбеляза министърът.

Ръководството на Турция се обиди, че въздушнокосмическите сили на Русия са унищожили онова, от което се финансират терористичните групировки, а Ердоган се ядоса от това, че сирийската армия успешно напредва в редица райони на Сирия, особено в северната провинция Хама.

Успехите на сирийската армия разрушават всички амбиции на Ердоган за Сирия, подчерта Муалем. Според него инцидентът с русия самолет е показал на целия свят, че Ердоган и цялото турско ръководство помагат на терористите на територията на Сирия.

Путин: Турското ръководство подкрепя ислямизацията на страната си

Муалем каза, че Русия прави в борбата с тероризма в Сирия сто пъти повече отколкото коалицията, оглавявана от САЩ.

На пресконференцията Муалем увери, че Дамаск е изпълнил всички задължения по унищожаването на химическите оръжия, които е притежавала Сирия, предаде ТАСС.

Накрая Муалем каза, че датата на срещата на сирийското ръководство с представители на сирийската опозиция ще стане известна след руско-сирийски преговори на ниво външни министри. Муалем ще има среща с Сергей Лавров на 27 ноември.

Сирия нарече свалянето на руския изтребител "крещяща агресия"

По повод виенските срещи за Сирия дипломат номер едно каза, че Дамаск не вярва в искреността на САЩ и на Турция за уреждане на сирийската криза. Що се касае до политическото уреждане на кризата в Сирия, ние вярваме в него, но когато наблюдаваме срещите във Виена, ние виждаме, че участието в тях на САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Катар увеличава нашите съмнения в тяхното искрено желание за уреждане на въпроса, посочи Муалем.

Източник: БТА