Група журналисти, сред които и българи, попаднаха под обстрел в Сирия (ВИДЕО)
Група журналисти, сред които и българи, попаднаха под обстрел в Сирия (ВИДЕО) / БГНЕС, архив

Група журналисти от Русия, България, Канада и Китай попаднаха под артилерийски обстрел в Сирия, недалеч от градчето Кинсиба в провинция Латакия, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от агенция ТАСС

Журналистите са били обстрелвани от Фронта "Ан Нусра" (Джебхат ан Нусра), предаде Асошиейтед прес.

Те са били на посещение в селище в близост до турската граница, организирано от руските министерства на отбраната и на външните работи.

Говорителят на руското военно министерство, който е придружавал групата, уточни, че артилерийският обстрел е дело на Фронта "Ан Нусра" - екстремистка групировка, за която не важи договореното с руско и американско посредничество примирие.

Вижте видео от нападението, заснето от журналисти на Ruptly: Журналистите са пътували с руски бронирани камиони под ескорта на руски специални части. Селището, разположено на пет километра от руската граница, наскоро е било превзето от сирийските правителствени сили. Там репортерите слезли от колите и го обиколили пеша.

Докато разговаряли с местни жители, първият снаряд ударил възвишение, отстоящо на неколкостотин метра от тях. Руски офицер извикал на репортерите да залегнат и те се навели, след което други снаряди паднали по-близо до групата. Руски БТР бързо се доближил до мястото, за да прикрие цивилните от пряко попадение.

Двама журналисти получили незначителни охлузвания, докато тичали да се укрият. Бързо им била оказана медицинска помощ от руски медици. предава от мястото на събитията репортерът на АП.

Сред пострадалите е българският журналист Борис Анзов.

Какво разказа самият той пред Дарик можете да прочетете тук

Конашенков, цитиран от ТАСС, съобщи, че в групата от 33 журналисти е имало репортери от България, Германия, Гърция, Канада, Китай, Русия и САЩ и че няколко души - от България, Канада и Китай - са получили "леки охлузвания". След евакуирането на журналистите в района паднаха още снаряди, убивайки трима сирийски войници и ранявайки осем, каза говорителят на руското министерство на отбраната.

Противотанкови ракети по руски журналисти в Сирия (ВИДЕО)

Преди посещението си в Кинсиба групата репортери е пребивавала в близкото село Гюнаймия, откъдето миналия месец сирийската армия е изтласкала силите на Фронта "Ан Нусра". В селото били започнали да се завръщат неговите жители, но повечето жилищни сгради били без прозорци и врати. Десетки от завърналите се обитатели на селото се били наредили на опашка до руски военен камион, за да получат консерви с месо, боб и други продукти от първа необходимост.

Министерството на отбраната на Русия съобщи още, че руската авиация продължава да се въздържа от въздушни удари в Сирия по районите под контрола на т. нар умерена опозиция, която участва в преговорния процес, предаде агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

От ведомството уточниха, че през последните 24 часа в Сирия са регистрирани общо 15 нарушения на примирието. ТАСС допълни, че според руското военно министерство най-много най-много са били нарушенията в Дамаск и провинциите Алепо, Хомс и Латакия.

Общият брой локални споразумения за прекратяване на огъня в цяла Сирия е 38, а през изтеклото денонощие има такива споразумения с четирима командири от умерената опозиция, контролиращи Думейр в района на Дамаск.

Репортери на АП бяха допуснати днес, на четвъртия ден на примирието, до ВВС базата Хмеймим и видяха с очите си десетки руски самолети в бездействие на пистата.

Източник: БТА, БГНЕС