Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела
Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела / БГНЕС, архив
Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела
84848
Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела
Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела
  • Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела
  • Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов разказа за обстрела

Група журналисти от Русия, България, Канада и Китай попаднаха под артилерийски обстрел в Сирия, недалеч от град Кенсаба в провинция Латакия. Сред тях е бил журналистът от изданието „Топ преса" Борис Анзов, който леко е пострадал при инцидента. Пред Дарик журналистът разказа, че огънят е дошъл откъм турската граница и не е бил очакван от руските военни, които са съпровождали представителите на медиите.

Група журналисти, сред които и българи, попаднаха под обстрел в Сирия

Вижте видео от нападението, заснето от журналисти на Ruptly:

„В момента пътуваме с колегите към руската база. Дойдохме в Сирия, за да снимаме примирието. Бяхме в малко градче близо до турската граница, в което всичко е опожарено от "Джебхат ан Нусра" (Фронта Ан Нусра). Излизайки от градчето, попаднахме на една височина, където прекарахме около три-четири минути и след това бяхме изгонени от руските военни. Тръгнахме към самото градче, аз започнах да интервюирам един сирийски свещеник. В този момент чухме първия взрив, минометен или артилерийски, нямам представа, но беше много близо до нас, имаме го и на запис. Паникьосахме се, руските военни ни наредиха да залегнем, така и направихме. Много бързо пристигна бронетранспортьор, където се скрихме всички журналисти".

„Потеглихме, но тъй като самата уличка беше тясна или може би самият шофьор не прецени правилно, се оказахме притиснати до стената. Затова излязох и тръгнах напред и в този момент се чуха още взривове. Тогава един руски войник се хвърли върху мен и ме събори на земята. Той го направи, за да ме защити и така получих леки наранявания", разказа Борис Анзов.

В момента на евакуацията журналистът разбрал, че в градчето има много хора - възрастни и деца, а обстрелът продължава. „След като тръгнахме, се чуха поне още 20 изстрела, видяхме как десетки цивилни бягат от градчето с коли и мотори. Двете групировки, които не участват в споразумението за прекратяване на огъня, са „Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", смятаме, че те са извършили обстрела".

По думите на говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, общо осем снаряда са паднали на разстояние от 150 до 400 метра от група от 33 журналисти от България, Германия, Гърция, Канада, Китай, Русия и САЩ. Няколко души - от България, Канада и Китай - са получили "леки охлузвания".

„Моите наранявания са предимно охлузвания от падането на земята. Знам, че още един канадец е ранен, има и още няколко пострадали колеги, но не знам кои. Основно колегите са от Би Би Си, Ал Джазира, Ръша Тудей, канал Русия, НТВ Русия", разказа Борис Анзов.

„Изстрелите дойдоха откъм турската граница, самото градче се намира на седем-осем километра от Турция. Обстрелът дойде много неочаквано, но руските военни бяха много стриктни, благодарение на тяхната бърза реакция останахме живи".

 

Видео от Бронетранспортера след евакуирането от местото на обстрела Медия Мост Бьлгария Топ Преса

Публикувахте от Boris Anzov в 1 март 2016 г.