/ БГНЕС
Според официални лица нови руски удари са нанесени по градове в Украйна, като това е последната от поредицата атаки, които са парализирали украинската енергийна инфраструктура.

"Две крилати ракети бяха свалени над Киев. Информацията за евентуални жертви и щети е в процес на уточняване", съобщиха регионалните власти в Киев, след като властите в централния град Днепър и черноморския център Одеса също съобщиха за руски удари. 

Удари са нанесени по южната украинска Одеска област и град Днепър за пръв път от седмици насам, а в цялата страна прозвучаха сирени за въздушно нападение на фона на опасенията, че Москва е започнала поредния мащабен ракетен обстрел, съобщи Асошиейтед прес.

В Одеска област е била поразена инфраструктурна цел, съобщи губернаторът Максим Марченко в Телеграм, предупреждавайки за заплаха от "масиран ракетен обстрел" на цялата територия на Украйна.

За множество експлозии се съобщава и в Днепър, където са повредени два инфраструктурни обекта и е ранен най-малко един човек, според заместник-ръководителя на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко.

Украйна удължи военното положение и мобилизацията на армията до средата на февруари

Системите за противовъздушна отбрана са се задействали и в централната част на Киевска област, съобщи губернаторът Олексий Кулеба. Властите в Полтавска, Харковска, Хмелницка и Ровненска области призоваха жителите да останат в бомбоубежищата на фона на продължаващата заплаха от ракетни удари.

Във вторник Русия нанесе масирани удари по обекти в Украйна. Това беше и най-голямата досега атака срещу украинската енергийна инфраструктура, в резултат на която ракета попадна и в Полша. 

С наближаването на зимата Русия все по-често прибягва до атаки срещу украинската енергийна мрежа, докато загубите ѝ на бойното поле нарастват. Последната атака беше извършена, след като дни наред украинците ликуваха вследствие на един от най-големите военни успехи - отвоюването на южния град Херсон миналата седмица.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак нарече ударите по енергийни обекти "наивна тактика на страхливи неудачници". В Телеграм той написа: "Украйна вече издържа на изключително тежки удари от страна на врага, които не доведоха до резултатите, на които се надяваха руските
страхливци''. Ермак призова украинците да не пренебрегват сирените за въздушна тревога.

Повтарящите се удари прекъснаха електроснабдяването и водоснабдяването на милиони украинци, но Кремъл обвини за страданията на цивилното население отказа на Киев да преговаря, а не руските ракети.
Журналисти на АФП в няколко украински града заявиха, че новите удари са настъпили в момент, когато за първи път през този сезон е паднал сняг, и след като официални лица в Киев предупредиха, че предстоят "трудни" дни с наближаването на застудяването, съобщи БГНЕС.

Атаките дойдоха в момент, когато Москва и Киев потвърдиха удължаването на споразумението, позволяващо на Украйна да изнася зърно през Черно море, което има за цел да подпомогне световното снабдяване с храни.

След победите на бойното поле срещу Русия Украйна се сблъска с поредица от удари по електропреносната си мрежа.

"Две крилати ракети бяха свалени над Киев. Информацията за евентуални жертви и щети е в процес на уточняване", съобщи областната администрация на Киев, като добави, че руските сили са използвали и дронове, произведени в Иран.

Ръководителят на централната област Днепропетровск Валентин Резниченко заяви, че руските удари са засегнали административния център Днепър.

"Поразено е промишлено предприятие. Има голям пожар", каза той, като по-късно съобщи, че са ранени 14 души, сред които и 15-годишно момиче.

В южната Одеска област руски удар също е бил насочен към инфраструктурата, а губернаторът предупреди жителите за заплахата от "масирана" ракетна атака по черноморската територия.

"Моля жителите на областта да останат в убежищата", заяви Максим Марченко.

Източната област Харков също е била ударена, съобщи губернаторът Олег Синегубов, като добави, че Русия е поразила "критична инфраструктура", а в резултат на ударите са ранени трима души.

Президентът Володимир Зеленски публикува любителски кадри, на които, както той твърди, се вижда руски удар по Днепър, като нарече Москва "терористична държава" и заяви, че Москва "иска да донесе на украинците само още болка и страдание".

Кремъл обаче заяви, че в крайна сметка Киев е виновен за последиците от прекъсването на електрозахранването.

"Нежеланието на украинската страна да разреши проблема, да започне преговори, отказът ѝ да търси обща позиция - това са последиците", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Най-голямата вълна от руски ракети върху градове в Украйна по-рано тази седмица прекъсна електрозахранването на милиони домове, но доставките за хората, които останаха без ток, бяха до голяма степен възстановени в рамките на няколко часа.

Украинската енергийна компания "Укренерго" обаче заяви, че "студената вълна" е довела до повишено търсене в регионите, в които наскоро е възстановено електрозахранването.

"Това допълнително усложни и без това трудната ситуация с енергийната система", заявиха от компанията.

В началото на седмицата напрежението се покачи, след като ракета падна на полска територия близо до границата с Украйна, и се стигна до обвинения за това кой е отговорен за взрива, при който загинаха двама души.
Зеленски, след като преди това заяви, че е виновна руска ракета, изглежда смекчи публичните си коментари по въпроса, които породиха опасения за опасна ескалация.

"Не знам какво се е случило. Не знаем със сигурност. Светът не знае", заяви Зеленски.

"Но съм сигурен, че това беше руска ракета, сигурен съм, че стреляхме от системите за противовъздушна отбрана. Но сега е невъзможно да се твърди, че това е била противовъздушната отбрана на Украйна", добави той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също изглежда оттегли решителната позиция на Киев, че именно руска ракета е поразила Полша, след разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Споделяме мнението, че Русия носи пълна отговорност за ракетния си терор и последствията от него на територията на Украйна, Полша и Молдова", заяви Кулеба в Twitter.

Русия заяви, че ударите ѝ са били насочени към обекти на 35 км от границата с Полша, а от изображенията от мястото на удара става ясно, че ракетата е изстреляна от Киев.
БГНЕС