Ракетата, ударила вчера Полша, вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не руски удар, заявиха Варшава и НАТО, с което внесоха успокоение, че войната в Украйна няма да се пренесе през границата.

Експлозията от ракетата породи опасения, че Организацията на Северноатлантическия договор, към която Полша се присъедини през 1999 г., ще бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна. Полша се ползва със защита по силата на ангажимента за колективна отбрана на НАТО, формулиран в член 5 от учредителния договор, но отговорът на алианса трябва да бъде преценен в зависимост от това дали ракетата е паднала случайно - както предполага Варшава - или в следствие на умишлени действия, отбеляза Франс прес.

Посланиците на НАТО проведоха извънредни разговори в отговор на взрива от вчера, при който загинаха двама души в съоръжение за сушене на зърно в Полша, близо до украинската граница. Това беше първи случай, в който войната в Украйна взема жертва на територията на западния военен съюз. Ако съюзниците от НАТО бяха стигнали до извода, че вината за експлозията е на Москва, можеше да се стигне до задействане Член 5 от Северноатлантическия договор, съгласно който нападение срещу една от страните членки на алианса се възприема като нападение срещу всички и започват консултации за евентуален военен отговор.

"От информацията, с която ние и нашите съюзници разполагаме, това е ракета С-300, произведена в Съветския съюз, стара ракета и няма доказателства, че е изстреляна от руската страна", заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс. "Много е вероятно тя да е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана", допълни той.

Въпреки това ръководителят на алианса Йенс Столтенберг заяви, че в крайна сметка вината е на Москва, а не на Киев, защото тя е започнала войната и е извършила нападението, което е задействало украинските отбранителни системи. "Това не е по вина на Украйна. Русия носи крайната отговорност, тъй като продължава незаконната си война срещу Украйна", заяви Столтенберг пред репортери в Брюксел. Столтенберг допълни, че е вероятно това да е била украинска ракета за противовъздушна отбрана.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ако се съди по траекторията, е малко вероятно ракетата да е била изстреляна от Русия.

Инцидентът се случи в момент, когато Русия изстреля десетки ракети по градове в Украйна, което според Украйна е най-големият подобен обстрел по време на деветмесечната война. 

Руското министерство на отбраната заяви, че нито една от неговите ракети не е попаднала на по-малко от 35 км от полската граница и че на снимките на отломките в Полша се виждат елементи от украинска ракета за противовъздушна отбрана С-300. "Изявленията на различни украински източници и чуждестранни представители за падане в населеното място Пшеводув на предполагаеми "руски ракети" са умишлена провокация с цел ескалация" на напрежението, каза говорител на ведомството, цитиран от ТАСС.

Часове след експлозията украинският президент Володимир Зеленски каза, че станалото е дело на "руския ракетен терор", а днес Киев също не изглеждаше склонен да признае, че е замесена негова собствена ракета. Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че Киев иска да получи достъп до обекта и все още вижда "руска следа" зад атаката.

Някои западни лидери на срещата на върха на Г-20 в Индонезия заявиха, че който и да е изстрелял ракетата, Русия и президентът Владимир Путин в крайна сметка ще бъдат държани отговорни за инцидента, възникнал в резултат на нейната инвазия. Лидерите на групата на 20-те най-големи световни икономики излязоха с декларация, в която се казва, че "повечето членове решително осъждат войната в Украйна", макар да признават, че "има и други мнения и различни оценки на ситуацията и санкциите".

Китай призова всички страни да запазят спокойствие, след като Полша постави част от въоръжените си сили в повишена бойна готовност.

"В сегашната ситуация всички засегнати страни трябва да запазят спокойствие и да демонстрират сдържаност, за да избегнат ескалация", заяви на редовна пресконференция говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин, цитирана от Франс прес . "Позицията на Китай по украинския въпрос е една и съща от самото начало и е ясна: абсолютен приоритет е да има диалог и да се водят преговори, за да се уреди кризата по мирен начин", каза тя.
БТА