„Няма необходимост от предприемане на извънредни мерки във връзка с инцидента в Полша“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след след края на извънредното съвместно заседание на парламентарните комисиите по отбрана и по външна политика за напрежението след инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при който загинаха двама души. 

На заседанието, закрито за медии, присъстваха служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, както и ръководствата на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване".

Ракети паднаха в Полша и убиха двама, задействани са военни самолети

Рискове винаги има, конфликтът е до нас. Конкретна заплаха за националната сигурност не очаквам“, заяви министър Стоянов.

Той поясни, че към момента съюзниците в НАТО заемат спокойна позиция, като не се налага повишаване на степен на готовност и усилване на Източния фланг. „Няма притеснения в нито една държава-членка на НАТО“, добави Димитър Стоянов.

„Не очаквам нещо извънредно да се случи на наша територия или на територия на съюзна държава“, коментира министър Стоянов.

Той припомни, че в момента се носи съвместен Air Polсiсng с испанските Военновъздушни сили, който е предварително планиран и няма връзка с инцидента в Полша. „Българските Въоръжени сили продължават да бъдат в готовност от 24 февруари“, каза министър Стоянов.

Най-вероятно става дума за погрешна преценка, а не за умишлена атака. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков, като отбеляза, че в хода на днешния ден продължава да тече разследването по случая и докато то тече, тонът е предпазлив като цяло. 

"Нещата са сравнително умерени като комуникация. Не са взети някакви извънредни мерки. Член четвърти не е активиран към този момент и не се обмисля неговото активиране, поне докато не стане ясна операцията по разследването на ситуацията", заяви министър Милков и припомни, че член четвърти на Северноатлантическия договор се отнася до консултации, в случай че за една страна има заплаха за националната териториална цялост и суверенитет. 

НАТО: Падналата в Полша ракета е на Украйна, но отговорността е на Русия

Няма директна заплаха за България, заяви и председателят на Комисията по външна политика към Народното събрание Екатерина Захариева.

"Много е важно да спрат спекулациите, които се чуват и от двете страни - Украйна и Русия", каза Захариева. От една страна първата спекулация е, че Русия целенасочено е нападнала страна съюзник на НАТО, за да ескалира напрежението. Другото е, че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците в НАТО, обясни тя.

Няма искане от Полша нито за активиране на чл. 4, който е консултации, нито за чл. 5 от Северноатлантическия договор, обясни председателят на комисията по външна политика. По думите й няма нужда България да предприема допълнителни действия, освен това, което е предприела през февруари.

Ясно е, че това не е целенасочена атака към територията на Полша, заяви председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев. Според него този инцидент нямаше да се случи, ако Руската федерация не беше атакувала Украйна вчера с над 100 ракети. Те са изстреляни по обекти от енергийната инфраструктура – с една единствена цел – Украйна да се остави на тъмно и студено през зимата, смята Гаджев. Екатерина Захариева също заяви, че целта на руската армия е да остави Украйна на студено и тъмно през идващата зима. Това може да доведе до нова бежанска вълна към Европа и съседните държави, сподели тя. 

Украйна ще изпитва все повече затруднения с резервните части за възстановяването на енергийната система на страната и най-вероятно ще се обърнат към държавите от Европейския съюз за предоставяне на такива части, смята Захариева. Много е важно да се помогне на Украйна, за да не остане населението на страната без ток през зимата, допълни тя.

Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна, заяви държавният глава Румен Радев в своя позиция, разпространена от прессекретариата на президента. Според служебния премиер Гълъб Донев експлозията на двете ракети налага спешно преосмисляне на действията, с които да бъде запазен мирът. 

Инцидентът в Полша е предизвикан от отбранително действие на Украйна срещу руско ракетно нападение. Това обяви по-рано днес на извънредна пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Русия обаче носи най-голямата отговорност за случилото се, заради продължаващата война в Украйна, допълни ръководителят на Алианса.

По думите на генералния секретар няма данни използването на ракетата да е умишлено срещу Полша. "Нямаме и данни Русия да подготвя нападение срещу държава от НАТО", допълни Столтенберг.
БТА