коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Италианската епидемия може да е започнала между 25 и 26 януари, доста преди откриването на официалния италиански пациент едно на 21 февруари
Екип от учени от Милано смята, че епидемията от коронавируса в Италия може да е навлязла в страната през Германия, а не директно от Китай, както първоначално мислеха много експерти, предаде Ройтерс.

Учените в Италия издирват вече седмици наред така наречения "пациент нула", но засега той не е открит. След пространни анализи екип от учени от Милано е направил генетична съпоставка на вируса в Италия с тази на вируса, появил се в Германия през януари и така са установили, че вероятно заразата може да е дошла в Италия от Германия. Анализът ги е отдел до заразен от Мюнхен в периода 19-22 януари.

Меркел: Епидемията подлага на изпитание нашата солидарност и здравия ни разум

Германският пациент се е заразил след контакт с човек, дошъл от Шанхай, разказва Масимо Гали, ръководител на изследователската група и на отделението за инфекциозни болести в миланската болница Сако.

Генетичните анализи на вируса показват, че италианската епидемия може да е започнала между 25 и 26 януари, доста преди откриването на официалния италиански пациент едно на 21 февруари - 38-годишен мъж от град Кодоньо в Ломбардия.

"Можем да предположим, че човек, който се е заразил с вируса в контекста на заразените в Мюнхен, е дошъл в Италия и в района, в който вирусът първо се е разпространил без симптоми", казва Гали пред Ройтерс.

Същевременно по-рано тази седмица италиански медии съобщиха, че 38-годишният официален италиански "пациент едно" е изведен от интензивно отделение и вече диша самостоятелно.

 
БТА