/ iStock/Getty Images
Норвегия, която има къса обща граница с огромния си съсед Русия, каза, че е подписала преработено споразумение със Съединените щати за регулиране на американската военна дейност на нейна територия, предаде Ройтерс.

Договорът между двете съюзнички в НАТО ще позволи на САЩ да изградят обекти на три норвежки летища и в една морска база. Те обаче няма да са обособени като отделни американски бази.

Споразумението, подписано от правителството на малцинството на министър-председателката Ерна Солберг, трябва да бъде ратифицирано от парламента, за да влезе в сила.
Договорът урежда и улеснява американското военно присъствие, тренировки и учения в Норвегия, като по този начин дава възможност САЩ да й окажат бързо помощ в случай на криза или война.

САЩ се отказаха да пращат кораби в Черно море, не искат да ескалира напрежението с Русия

Отношенията между Норвегия и Русия, които имат обща граница в Арктика, постепенно се подобриха след края на Студената война. Те обаче отново се влошиха, когато през 2014 г. Москва анексира Крим, отбелязва Ройтерс.

Това предизвика напрежение на север, като Русия и Норвегия съсредоточиха войски от двете страни на границата, а военните маневри зачестиха. В същото време двете страни се стремят към сътрудничество по въпроси от взаимен интерес, като трансграничното сътрудничество и рибарството.

Норвегия, която е сред основателите на НАТО през 1949 г., казва, че няма да позволи чуждестранни военни бази в мирно време и разполагане на ядрени оръжия на нейна територия, въпреки че западни войски са добре дошли за учения.

Нашето сътрудничество със съюзниците ни се развива постоянно. Споразумението потвърждава близките връзки със САЩ и укрепва ключовата позиция на Норвегия на северния фланг на НАТО, каза външната министърка Ине Ериксен Сьорейде.
БТА