/ БГНЕС, архив
Изпълнителният директор на Нобеловата фондация Ларс Хайкенстен не можа да потвърди, че лауреатите на Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 г. ще бъдат обявени следващата година, предадоха световните агенции.
 
Без Нобелова награда за литература през 2018-а

"Шведската академия съобщи, че се надява да връчи наградите през 2019 г. Но Нобеловата фондация държи да отбележи, че наградата ще бъде присъдена тогава, когато Шведската академия си възвърне доверието. Това означава, че 2019 г. не е окончателният срок", заяви Хайкенстен.
 
Той припомни, че Шведската академия не е единствената институция, която може да определи името на новия лауреат. По неговите думи Нобеловата фондация е получила предложения от "алтернативни институции", които могат да се натоварят с тази задача. Сред възможните кандидати могат да бъдат Кралската шведска академия на науките и Кралската академия на словото, историята и древността.
 
Заради секс скандал: Кралят промени устава на Шведската академия

Шведската академия реши в началото на месеца да отложи присъждането на Нобеловата награда за литература за 2018-а с една година заради съкращаването на нейните членове и заради пониженото доверие към институцията вследствие на разразилите се скандали в нея.
БТА