/ БГНЕС, архив
Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, официално прие оставката на четирима свои членове, съобщи в. "Свенска дагбладет".
 
Това са Лота Лотас, Клас Йостергрен, Сара Стридсберг и Керстин Екман.

Заради секс скандал: Кралят промени устава на Шведската академия

"В най-скоро време ще пуснем съобщение за медиите относно тези оставки. Това са трима души плюс Керстин Екман. Тя от дълго време не участваше в работата на Шведската академия и ние считаме това за достатъчно основание за нейното напускане", заяви изпълняващият длъжността постоянен секретар на академията Андерс Улсон в интервю пред изданието.
 
В най-скоро време трябва да се проведе избор на новите академици, за да продължи нормалната работа на институцията, включително и изборът на новите лауреати на Нобеловата награда за литература.
 
Без Нобелова награда за литература през 2018-а

Миналия месец Йостергрен, Лотас и Стридсберг подадоха заявления за напускане на състава на академията, а Екман беше изразила подобно желание още преди това.
 
Шведската академия реши миналия петък да отложи присъждането на Нобеловата награда за литература за 2018-а с една година заради съкращаването на нейните членове и заради пониженото доверие към институцията вследствие на разразилите се скандали в нея.
БТА