/ Gulliver/Getty Images
Пратеникът на ООН за Близкия изток Николай Младенов осъди призива на висш представител на движението "Хамас" към палестинците по света да убиват евреи, предаде ДПА.

Фатхи Хамад, член на политическото бюро на "Хамас", се обърна в петък към палестинците в чужбина с думите: "Евреи има навсякъде и ние сме длъжни да нападаме всеки евреин по света, така че да го убием, ако даде Бог".

"Един нож струва 5 шекела (1,4 долара). Толкова струва гърлото на един евреин", заяви Хамад в изказване на антиизраелски протест "Поход на завръщането" на границата на ивицата Газа в петък.

Младенов, специален координатор за близкоизточния мирен процес, порица изказването: "Опасно, отвратително и подстрекателско изявление! То трябва да бъде осъдено категорично от ВСИЧКИ. Към подобна риторика не може да има снизхождение. Изобщо!", написа той в Twitter.
 


Пред демонстрантите в Газа Хамад каза, че са открити нови фабрики за пояси с експлозиви и всеки протестиращ може да вземе един и да прекоси границата с Израел, за да убива евреи.

Ахмед Юсеф, един от висшите лидери на "Хамас", изпрати до Хамад писмо, в което критикува подбора му на думи.

"Разбирам гнева ви към престъпленията на израелската окупация срещу народа ни, но езикът на поясите с експлозиви не е език на политиците, а приказките за убиване на евреи оскверняват религията и морала, и са в разрез със заявеното в политическите документи на "Хамас", отбеляза той.

Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинците

Самото ислямистко движение се дистанцира от Хамад. В изявление днес то посочи, че изказванията на члена на политическото бюро не представляват официалната позиция на "Хамас", отбелязва АП. В текста се изтъква, че думите на Хамад противоречат на променения устав на движението, в който конфликтът е ограничен до израелската окупация, а "не е с евреите или тяхната религия".

Оригиналният устав на "Хамас" от 1988 г. призоваваше за "борба срещу евреите". През 2017 г. обаче движението прие нова версия, в която не се споменава еврейския народ, а се казва, че борбата е срещу Израел.

Убиха командир на Хамас при израелски удар


Над 50 палестинци пострадаха при сблъсъци по време на протестите по северната граница на Газа в петък. Повече от половината бяха ранени от бойни муниции, използвани от израелските войници.
 
БТА