Никола Груевски: Няма напредък в преговорите с Гърция за името
Никола Груевски: Няма напредък в преговорите с Гърция за името / снимка: Reuters

Македонският премиер Никола Груевски призова гръцкия си колега Георгиос Папандреу да не налага вето на предстоящата на 7 декември в Брюксел среща на върха на Европейския съюз на взимането на решение за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС, предаде Франс прес.

Гърция не постига нищо с изнудване и блокади, аргументира се Груевски. Той посочи като доказателство за това факта, че след като Атина наложи през април 2008 г. вето на присъединяването на Македония към НАТО, отношенията между двете страни се влошиха.

Папандреу от своя страна изрази оптимизъм, че спорът за името на бившата югославска република ще бъде уреден скоро. Има политическа воля за намиране на решение и Европейският съюз ще подкрепи тези усилия, подчерта той.

Шведският министър на външните работи Карл Билд, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви по-рано днес, че не очаква Гърция да наложи вето на срещата на върха на 7 декември.

Македонският премиер каза още, че не е бил постигнат никакъв напредък по въпроса за името на страната му. "Този вид срещи обаче са полезни, защото дават импулс за подобряване на отношенията между" Македония и Гърция, отбеляза в същото време той.

Гръцкият премиер подчерта, че "един проблем, който продължава 18 години, не може да се реши за няколко дена". "Надявам се, че е възможно решение през следващите няколко месеца или една година", допълни той.

Груевски обърна внимание, че Македония и Гърция ще продължат преговорите по въпроса чрез своите постоянни представители в ООН, които се опитват да решат спора вече повече от 15 години, пише БТА.

Гръцкият и македонският премиер разговаряха на четири очи в кулоарите на тристранна среща с участието и на албанския им колега Сали Бериша. Тя се състоя край Преспанското езеро, на гръцка територия, близо до мястото, където се съединяват границите на трите държави.

Тримата премиери подписаха споразумение за защита на природния резерват "Преспанско езеро" в Северна Гърция, посочва Франс прес.